Nevelési program

 

Nevelési program - alapelvünk

 

Tengerszem magánóvoda nevelési program - A nevelési program alapelve, hogy biztonságban, szeretetben, a mozgásfejlesztés sokféle módszerének alkalmazásával felszabadult, vidám, kiegyensúlyozott gyerekeket neveljünk. A gyermek mozgása és játéka fejlődésének alapja. Az óvodapedagógus szeretetteljes, befogadó bánásmóddal, sokféle tapasztalási lehetőséggel gondoskodik a gyermeki szükségletek kielégítéséről, az érzelmi biztonságot nyújtó derűs, szeretetteljes óvodai légkör megteremtéséről. Olyan életmódszervezést biztosítunk az óvodáskorú gyermekeknek, amely természetes és derűssé, ésszerűvé teszi az egész napos óvodai együttlétet.

Facebook

Youtube

 

tengerszem-ovoda-tekonos-csoport

A nevelési program kiemelt feladatai

  • mozgáskultúra megalapozása
  • idegennyelvi nevelés
  • tehetséggondozás és felzárkóztatás, iskola előkészítés
  • egészséges életmód kialakítása
  • emocionális nevelés és szocializáció biztosítása
  • anyanyelvi-, értelmi fejlesztés és nevelés megvalósítása
  • környezettudatosság


Mozgás

A 3-7 éves óvodás egyik legtermészetesebb megnyilvánulása a játék mellett a mozgás, ami az óvodai nevelés folyamatában a gyermek egészséges testi-, mozgás-, és személyiségfejlesztését szolgálja. A rendszeres mozgástevékenység kedvezően befolyásolja az egész szervezet növekedését és fontos szerepet játszik az egészség megóvásában. A mozgás hatással van a gyermekek egész életére, növekedésére, pszichikus tulajdonságaira.

Mindezek figyelembe vételével alakítottuk ki sport -és mozgásközpontú óvodánkat, amelynek lényege, hogy minden kisóvodásunk napi rutinjába beépítettünk valamilyen mozgástevékenységet. Legyen szó fociról, kosárlabdáról, táncról, úszásról, korcsolyáról, vagy mozgásfejlesztő tornáról, természetesen mindet a gyermekeknek megfelelően, fejlesztő óvodapedagógusainkkal, játékos formában alakítottuk ki.

tengerszem-ovoda-rakocska-csoport

Az összetett nevelési program részeként óvodapedagógus feladata, hogy a napirend keretei között elegendő időt biztosítson a gondozási teendők egyéni tempó szerinti végzésére. A test tisztán tartásán belül értjük a bőr, a fogak, a szájüreg, a haj, az érzékszervek, a körmök ápolását, és a ruházat higiéniáját. Mindezek mellett a gyerekek közvetlen környezetének tisztán tartására is komoly figyelmet fordítunk. A megvalósításban fejlettség szerinti segítséget nyújt. Fokozatosan kialakítja az önállóságot.

tengerszem-ovi-foka-csoport

Öltözködés

Az óvodai öltözet kényelmes ruha, időjárásnak megfelelő udvari viselet, biztonságos cipő és tornafelszerelés. Az öltözködés során alakítjuk a gyermekek ízlését, önállóságát. A nevelési program fontos eleme, hogy megtanítjuk az öltözködés helyes sorrendjét, és szoktatjuk a gyermekeket a ruházatuk és az öltöző rendben tartására. A váltóruha biztosítása a szülők feladata, amiről a "BEIRATKOZÁSRÓL" menüpontban részletesen olvashatnak.

Levegőzés

Az évszaknak, időjárásnak és a fényviszonyoknak megfelelően igyekszünk minél több időt a szabad levegőn tölteni. Udvarunkon biztosítjuk a napos és az árnyékos helyeket, különböző talajfelületeket és eszközöket a nagymozgásos játékokhoz. A szabadban szervezett mozgásos tevékenységekkel is biztosítjuk a gyerekek légzőszervi fejlődését.

Táplálkozás

A fejlődés alapfeltételei között kiemelt jelentőségű a gyermek egészséges táplálása. Az óvoda biztosítja a napi négyszeri étkezést, sok biogyümölcs, biozöldség és kevés "haszontalan" szénhidrát bevitellel. Fontos feladatunk a gyermekek napközbeni folyadékpótlását biztosítani. Étkezések alkalmával és a nap folyamán pohárból, vizet isznak a gyerekek.

Ünnepek

Óvodai életünk egészét átszövik a hagyományok és az ünnepek, amik kiemelkedő alkalmak a gyermekek és az óvoda életében. Az ünnepek zömét a család bevonásával tartjuk, kisebb előadások, kézműves délutánok, közös ünneplés keretében.

tengerszem-ovi-halacska-csoport

Születésnapok

A születésnap megünneplése minden kisgyermek számára fontos esemény. A csoportban játékkal, dallal, kis versikével köszöntjük az ünnepeltet, és ezen a különleges napon saját készítésű ajándékkal is kedveskedünk neki. Cserébe megvendégelheti társait.

 

További információ pedagógiai programunkról

Részletesebb pedagógiai programot és tájékoztatást a letölthető pedagógiai programunkban vagy házirendünkben olvashatnak, amelyeket szívből ajánlunk figyelmükbe!

Dokumentumainkat itt érheti el.

Fenntartói azonosító: 39012376
OM azonosító: 203320

Facebook

Youtube

a-tengerszem-ovi-napirend-tablazata