Higiénia – betegségek

 

-

 

Intézményünk elkészítette a járványidőszakra szóló intézkedési tervét, amelyet az alábbi linken olvasható.

 

Intézkedési terv a 2020/2021. tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről

 

Óvodánk higiéniai intézkedéseiről alábbiakban kap egy bővebb képet, azonban ide kattintva egy összefoglaló érhető el.

 

Tekintsék meg az nlc.hu-n megjelent, óvodánk koronavírus karantén alatti és utáni életről készült cikket!

 

https://nlc.hu/csalad/20200707/ovodai-elet-a-koronavirus-karaten-alatt-es-utan-x/

 

Óvodánk folyamatosan kiemelt figyelmet tulajdonít a közösség és az épület magas szintű higiéniájára. Folyamatos a gyerekek és a közösség higiéniai oktatása, tájékoztatása. 2 hetes behatású fertőtlenítő szerekkel hetente folyik a játékoktól az épület minden helyiségére kiterjedő fertőtlenítési folyamat.

 

Az óvodában alkalmazott higiéniai folyamatok során a betegségekre való tekintettel 3 szakaszt különböztetünk meg: megelőzés, kezelés, utómunkálatok.

 

Megelőzés

 

A megelőzési szakaszban a betegségek megelőzésére és az általános higiénia megfelelő szinten tartására koncentrálunk. Az óvodába érkezők már a bejáratoknál fertőtlenítő szereket tudnak használni, amit a helyes használatról szóló táblák segítenek. A megelőzésben a legfontosabb a gyerekek helyes higiéniai viselkedésének oktatása, amelyen belül az egyik legfontosabb elem az alapos kézmosás elsajátítása. Ezt magyar és nemzetközi, World Health Organization (WHO) oktató videók segítségével és a kihelyezett WHO plakátokkal rendszeresen gyakoroljuk, felügyeljük. Itt fontos megemlíteni, hogy a közösséget is tanácsokkal és információkkal látjuk el. Fontos, hogy azon szülők hozzáállása is formálódjon, helyes irányba forduljon, akik esetleg nincsenek teljes tudatában a helyes higiéniai viselkedésnek.

 

 

A megelőzésben komoly szerepet játszik az épület alapos takarítása, amellyel külön kollégánk foglalkozik, így a csoportos dajkákat mentesítjük ezen feladatok alól. Az ÁNTSZ által jóváhagyott és ellenőrzött tisztító és fertőtlenítő szereket használunk, amelyek a fertőtlenítő szerek esetében 2 hetes behatási idővel rendelkeznek, ennek ellenére hetente végezzük a fertőtlenítést. A fertőtlenítés során az alaposságra törekszünk, így a (teljesség igénye nélkül felsorolva) kis játékoktól kezdődően a csoportszoba berendezésein át az ajtók, ablakok, kilincsek fertőtlenítését is elvégezzük. A közös terek tisztítását naponta többször is elvégezzük, mivel ezeket a tereket a szülők sűrűbben használják, így nagyobb kockázatúak a betegségek terjedése szempontjából.

 

A gyermek betegsége utáni felgyógyulása után csak és kizárólag orvosi igazolással fogadjuk vissza az óvodába.

 

A 2020 februárjában, Európában megjelent koronavírus miatt még nagyobb hangsúlyt helyeztünk a megelőzésre, amely értelmében felfüggesztettük az óvodai szintű rendezvényeket, a csoportonkénti szülőkkel együtt megtartandó rendezvényeket és a külsős oktatók által tartott foglalkozásokat. Büntetőjogi felelősségének tudatában nyilatkoztattuk a közösség tagjait azzal kapcsolatban, hogy jártak-e a koronavírus (COVID-19) által fertőzött területen 2020. februárja óta. A külföldre utazó családtagok esetében a családtag hazaérkezésétől számított 2 hétre korlátoztuk a gyermek óvodába járását.

 

Továbbá elhalasztottuk a nyílt napjainkat, így egyéni óvodai betekintésben van lehetőség megismerni óvodánkat. Erre abban az esetben kerülhet sor, amennyiben a látogató büntetőjogi felelősségének tudatában nyilatkozik, hogy nem járt koronavírus (COVID-19) által fertőzött területen 2020. februárja óta.

 

Teljes mértékben a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 10-én megjelent iránymutatásának megfelelően járunk el, és betartjuk a koronavírussal kapcsolatosan megjelent 18 pontját és gyakorlati tanácsait.

 

 

 

 

 

 

A kockázatok minél magasabb szinten való kezelése végett arra is fel vagyunk készülve, hogy az épületben a csoportokat, kis létszámú csoport szinten térben elkülönítve szétbontsuk.

 

Folyamatosan követjük a vírushelyzet kezelése érdekében létrejött operatív törzs nyilatkozatait és a hatóságok javaslatait, amelyeket figyelembe véve alakítjuk belső folyamatainkat. Megelőzési stratégiánk fő eleme, hogy már felkészültünk különféle szcenáriókkal a lehetséges kimenetelekre, amelyeket a bekövetkezéskor léptetünk életbe.

 

Egy épületen belül, higiéniai szempontból a kilincsek jelentik az legkomolyabb kockázatot. Ezért kerestünk és találtunk egy olyan megoldást, ami még a korábbi, rendszeres fertőtlenítésnél is hatékonyabb.

 

Egy forradalmian új technológiát alkalmazunk a betegséges időszak megelőző intézkedéseként, amelyet Nyugat-Európában már használnak, azonban a magyarországi óvodákban elsőként mi vezettük be:

 

A kilincseinket lecseréltük Strei-Core kilincsekre (https://handprotect.hu/), amelyeknek különleges anyaguknak köszönhetően antimikrobiális hatásuk van, így elpusztulnak rajtuk a kórokozók, vírusok, baktériumok és gombák. A kilincseket hatóságilag és laboratóriumilag is bevizsgáltak, rendelkeznek a szükséges tanúsítványokkal.

 

 

 

 

 

A legújabb higiéniai fejlesztésünk a cipő talp fertőtlenítő rendszerünk. A fertőtlenítő rendszer 3 lépésből áll. Az első egy bordós szőnyeg, amely a nagyobb szennyeződések talpról való tisztításáról gondoskodik. A második egy „szivacsos” tálca, amelyben a fertőtlenítő folyadék segítségével történik a fertőtlenítés. Végül a harmadik állomás a tisztító szőnyeg, amelyen a folyadékot szükséges lehúzni a cipő talpáról.

A cipő talp fertőtlenítő rendszerünkről bővebb információt az alábbi videóban találnak.

https://youtu.be/cihW9XP6ZzQ

A kilincsektől és a cipő talp fertőtlenítő rendszerünktől függetlenül kérünk mindenkit, hogy a kihelyezett kéz fertőtlenítőket ugyanúgy használják, ahogy eddig. Fő az elővigyázatosság!

 

Kezelés

 

Amennyiben a gyermek a reggel során már az óvoda által felismerhetően beteg állapotban van - azaz az orrváladéka nem áttetsző, hőemelkedése van vagy lázas, köhög, kiütése van, az elmúlt 48 órában hányt vagy egyéb betegségre utaló nyoma van – haladéktalanul jelezzük a szülőnek, hogy ne hagyja a gyermeket az óvodában, vagy telefonon értesítjük, hogy a gyermek beteg és otthoni pihenésre van szüksége.

 

Amennyiben a gyermeken betegségre utaló tüneteket fedezünk fel, a nap során haladéktalanul felhívjuk a szülőt és otthonába bocsátjuk a gyermeket.

 

Bármilyen fertőzésre utaló jel esetén elkülönítjük a gyermeket.

 

A gyermek felgyógyulása után orvosi igazolással fogadjuk vissza az óvodába.

 

Olyan extrém esetekre is van a kidolgozott szcenáriónk, mint például a 2020-ban kirobbant koronavírus fertőzés. Amennyiben valakin a betegség okozta tüneteket észleljük, azonnali elkülönítés mellett lázmérést végzünk. Ennek eredményétől függetlenül hatálytalanul otthonába bocsátjuk a gyermeket. Itt további felelősségünk a beteg gyermekkel kapcsolatban álló személyek azonnali otthonába bocsátása és a 2 hetes koronavírus-gyanús periódus leteltével ismét járhatnak óvodánkba.

 

Utómunkálatok

 

A vírusos időszakot követő utómunkálatoknál nagy hangsúlyt helyezünk az épület takarítási, fertőtlenítési munkálataira, így az összes játék, helyiség ismételten takarításra, fertőtlenítésre kerül. Ahogy az előzőekben is említettük, a fertőtlenítő szerek behatási ideje 2 hét, azonban problémás időszakban hetente több alkalommal is fertőtlenítünk.

 

-

 

Intézményünk elkészítette a járványidőszakra szóló intézkedési tervét, amelyet az alábbi linken olvashatnak el:

 

Intézkedési terv a 2020/2021. tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről

 

-