Higiénia – betegségek

-

Intézményünk elkészítette a járványidőszakra szóló intézkedési tervét, amelyet az alábbi linken el tudnak olvasni.

Intézkedési terv a 2020/2021. tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről

-

Tekintsétek meg az nlc.hu - n megjelent óvodánk koronavírus karantén alatti és utáni életről készült cikkünket.

https://nlc.hu/csalad/20200707/ovodai-elet-a-koronavirus-karaten-alatt-es-utan-x/

Óvodánk folyamatosan kiemelt figyelmet tulajdonít a közösség és az épület magas szintű higiéniájára. Folyamatos a gyerekek és a közösség higiéniai oktatása, tájékoztatása, az épület rendszeres takarítása mellett, 2 hetes behatású fertőtlenítő szerekkel hetente folyik a játékoktól az épület minden helyiségére kiterjedő fertőtlenítési folyamat.

 

A mai vírusokkal, baktériumokkal teli életünkben az óvodában alkalmazott higiéniai folyamataink során a betegségekre való tekintettel 3 szakaszt különböztetünk meg, amely a megelőzés, a kezelés és az utómunkálatok.

 

Megelőzés

A megelőzési szakaszban a betegségek megelőzésére és az általános higiénia megfelelő szinten tartására koncentrálunk, így az óvodába érkezők már a bejáratoknál elhelyezett fertőtlenítő szereket tudnak használni, a helyes használatról szóló tábla segítségével. A megelőzésben a legfontosabb a gyerekek helyes higiéniai viselkedésének oktatása, amelyen belül az egyik legfontosabb elem az alapos kézmosás elsajátítása. Ezt magyar és nemzetközi, a World Health Organization (WHO) oktató videók segítségével és a kihelyezett WHO plakátok segítségével rendszeresen gyakoroljuk, felügyeljük. Itt fontos megemlíteni, hogy a közösséget is tanácsokkal és információkkal látjuk el, fontos, hogy azon szülők hozzáállása is formálódjon, helyes irányba forduljon, akik esetleg nincsennek teljes tudatában a helyes higiéniai viselkedésnek.

A megelőzésben komoly szerepet játszik az épület alapos takarítása, amellyel külön kollegánk foglalkozik, így a csoportos dajkákat mentesítjük ezen feladatok alól. Az ÁNTSZ által jóváhagyott és ellenőrzött tisztító és fertőtlenítő szereket használunk, amelyek a fertőtlenítő szerek esetében 2 hetes behatási idővel rendelkeznek, ennek ellenére hetente végezzük a fertőtlenítést. A fertőtlenítés során az alaposságra törekszünk, így a (teljesség igénye nélkül felsorolva) a kis játékoktól kezdődően a csoportszoba berendezésein keresztül az ajtók, ablakok, kilincsek fertőtlenítését is elvégezzük. A közös terek tisztítását naponta többször is elvégezzük, mivel ezeket a tereket a szülők sűrűbben használják, így nagyobb kockázatúak a betegségek terjedése szempontjából.

 

A gyermek betegsége utáni felgyógyulása után csak is kizárólag orvosi igazolással fogadjuk vissza az óvodába.

 

A 2020 februárjában, Európában megjelent koronavírus miatt még nagyobb hangsúlyt helyeztünk a megelőzésre, amely értelmében felfüggesztettük az óvodai szintű rendezvényeket, a csoportonkénti szülőkkel együtt megtartandó rendezvényeket és a külsős oktatók által tartott foglalkozásokat. Büntető jogi felelősségének tudatában nyilatkoztattuk a közösség tagjait azzal kapcsolatban, hogy jártak-e a koronavírus (COVID-19) által fertőzött területen 2020. februárja óta. A külföldre utazó családtagok esetében a családtag hazaérkezése utántól 2 hétre korlátoztuk a gyermek óvodába való járását.

 

Továbbá elhalasztottuk a nyílt napjainkat, egyéni óvodai betekintésben van lehetőség megismerni óvodánkat, amelyre abban az esetben kerülhet sor, amennyiben a látogató büntető jogi felelősségének tudatában nyilatkozik, hogy nem járt a koronavírus (COVID-19) által fertőzött területen 2020. februárja óta.

Teljes mértékben a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 10-én megjelent iránymutatásának megfelelően járunk el és betartjuk a koronavírussal kapcsolatosan megjelent 18 pontját és gyakorlati tanácsait illetően.

 

 

A kockázatok minél magasabb szinten való kezelése végett arra is fel vagyunk készülve, hogy az épületben a csoportokat, kis létszámú csoport szinten térben elkülönítve szétbontsuk.

Folyamatosan követjük a koronavírus helyzetre kialakult operatív törzs által tett nyilatkozatokat, a hatóságok javaslatait, amelyeket figyelembe véve alakítjuk belső folyamatainkat. Megelőzési stratégiánk fő eleme, hogy már felkészültünk különféle szcenáriókkal a lehetséges kimenetelekre, amelyeket a bekövetkezéskor léptetünk életbe.

 

Kezelés

Amennyiben a gyermek a reggel során már az óvoda által felismerhetően beteg állapotban van - azaz az orrváladéka nem áttetsző, hőemelkedése van vagy lázas, köhög, kiütése van, az elmúlt 48 órában hányt vagy egyéb betegségre utaló nyoma van – haladéktalanul jelezzük a szülőnek, hogy ne hagyja a gyermeket az óvodában vagy telefonon értesítjük, hogy a gyermek beteg és otthoni pihenésre van szüksége.

Amennyiben a gyermeken betegségre utaló tüneteket fedezünk fel a nap során haladéktalanul felhívjuk a szülőt és otthonába bocsátjuk a gyermeket.

Bármilyen fertőzésre utaló jel esetén elkülönítjük a gyermeket.

 

A gyermek felgyógyulása után orvosi igazolással fogadjuk vissza az óvodába.

 

Az extrém esetekre is meg van a kidolgozott szcenáriónk, mint például a 2020-ban kirobbant koronavírus fertőzés. Ebben az esetben amennyiben valakin betegség okozta tüneteket látunk, azonnali elkülönítés mellett, láz mérést végzünk, amelytől függetlenül hatálytalanul otthonába bocsátunk. Itt további felelősségünk a beteg gyermekkel kapcsolatban álló személyek azonnali otthonába bocsátása és a 2 hetes koronavírus gyanús periódus leteltével ismét járhatnak óvodánkba.

 

Utómunkálatok

 

Vírusos időszak utáni utómunkálatoknál még nagyobb hangsúly helyeződik az épület takarítási, fertőtlenítési munkálataira, így az összes játék, helyiség ismételten takarításra, fertőtlenítésre kerül. Ahogy előzőekben is említettük a fertőtlenítő szerek behatási ideje 2 hét, azonban problémás időszakban hetente több alkalommal is fertőtlenítünk.

-

Intézményünk elkészítette a járványidőszakra szóló intézkedési tervét, amelyet az alábbi linken el tudnak olvasni.

Intézkedési terv a 2020/2021. tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről

-