Robotprogramozás óvodásoknak

Robotprogramozás óvodásoknak minden korcsoport számára

A Tengerszem óvoda kiemelt hangsúlyt helyez a játékos készség -és tudásfejlesztésre, amely segítségével már az élet ezen korai szakaszában is lehetőséget nyújtunk a gyermekek információs technológiákba való betekintésére a "robotprogramozás óvodásoknak" foglalkozásunkkal. A világ 3 legbefolyásosabb (élt és élő) embereinek sem sikerült volna ilyen szintre fejlődniük, ha nem kezdik el a programozást már gyermekkorban.

Robotprogramozás óvodásoknak oldal - Steve Jobs portré

Steve Jobs
APPLE

"Azt gondolom, hogy ... mindenkinek meg kell tanulni számítógépet programozni, mert az megtanít gondolkodni."

Robotprogramozás óvodásoknak oldal - Bill Gates portré

Bill Gates
MICROSOFT

"A programozás tanulás megmozgatja az elmét és segít olyan gondolkodásmódot kialakítani, amely az élet valamennyi területén hasznos."

Robotprogramozás óvodásoknak oldal - Mark Zuckerberg portré

Mark Zuckerberg
FACEBOOK

"Tizenöt éven belül ugyanúgy fogják oktatni a programozást, mint az írást, olvasást… és csodálkozni fogunk, hogy miért nem hamarabb kezdtük el."


A robotprogramozás óvodásoknak foglalkozásról

A 21. században elengedhetetlen az informatikai készség, tudás és a jó logikai érzék ahhoz, hogy valaki sikeres emberré váljon. Robotprogramozás foglalkozásainkat úgy alakítottuk ki, hogy a kiscsoportosok, a középső csoportosok és a felsőcsoportosok is játszva tanulnak meg különféle robotokat irányítani, különféle robotmozgásokat beállítani, amellyel nagymértékben fejlődik logikus gondolkodásuk, informatikai érzékük és tudásuk. Oktatóink többéves programozási szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így a leghatékonyabban tudják átadni a tudásanyagot.

 

A kiscsoportosok foglalkozások során a Bee-Bot-tal és/vagy a Fisher Price Code-a-Pillar-ral kezdik a programozással való ismerkedést. Kiemelt hangsúlyt helyezünk a játékos, hatékony és eredményes oktatásra, ezért a gyermekek számára több típusú oktatási eszköz és módszer is rendelkezésre áll. Ezzel a módszerrel minden gyermek megtalálhatja az ő gondolkodásának, felfogásának megfelelő eszközt. A Bee-Bot esetében ezt a változatosságot maga a Bee-Bot és a hozzá tartozó különféle gyakorlópályák együttesen biztosítják gyermeke számára.

« Mintavideó a Bee-Bot foglalkozásokról

Fisher Price Code-a-Pillar esetében gyermeke fejlődését a tetszőlegesen, irányításnak megfelelően összeszerelhető játékhernyó segíti. Ezzel az eszközzel gyermeke játszva sajátítja el a logikus gondolkodást és a programozási alapokat.

« Bemutató videó az eszköz működéséről

A középső csoportosok a foglalkozások során megismerkednek a Coding Awbie - Osmo programozást oktató eszközzel, amit az 5 éves kortól kezdődő korcsoport számára fejlesztettek ki. A technológia segítségével már a gyermekkornak ebben a  korai szakaszában fókuszálni lehet a logikus és algoritmikus gondolkodás fejlesztésére, a problémamegoldásra, amely a későbbi életszakaszok során komoly helyzeti előnyt fog jelenteni azokkal a kortárs gyermekekkel szemben, akik nem kapták meg ezt a típusú fejlesztést.

Néhány videó arról, hogyan is működik az Osmo:

A felsőcsoportosoknak (és az érettebb középső csoportosoknak) a Tinkerbots My First Robot vagy a Lego WeDo 2.0 (Fiúknak és lányoknak, 5 éves kortól) az a technológia, amely megfelelő fejlődést tud biztosítani számukra a robotprogramozás terén. A kiscsoporttól kezdett robotprogramozás már olyan alapokat ad a gyerekeknek, hogy a bonyolultabb feladatokkal is könnyen meg tudnak birkózni. A fa építőkockákra emlékeztető elemekből könnyen és gyorsan építhetőek a Tinkerbots robotok. Kiinduló elemük a vezérlőegység, amihez különböző érzékelőket, motorral ellátott karokat, kerekeket lehet szerelni. Az építőelemek behatárolják, hogy milyen jellegű robotok építhetők belőlük. Ezek a robotok leginkább az ipari robotokra hasonlítanak, mind külsőjükben, mind a programozható feladataikban. A robotok legegyszerűbben okostelefonról működő távirányítóval irányíthatóak, de grafikus blokkokkal is egyszerűen programozhatóak.

Ismertető videók a Thinkerbotsról:

és a Legó We Do 2.0-ról: